Follow my blog with Bloglovin Ţiganii sunt africani - Ironii cotidiene

Formular de contact

 

Ţiganii sunt africani



  Despre ţigani s-a tot vorbit şi se vorbeşte în continuare ca despre un popor venit din India. Ideea a fost lansată încă din sec. XIX, dar ea n-are vreo legătură cu realitatea. Întâi de toate, ţiganii nu sunt un popor, ci doar populaţii organizate tribal, foarte diferite ca origine, dar şi ca trăsături antropologice. Nici un document serios, nici o arhivă nu atestă ca origine a ţiganilor – India; toate sunt speculaţii, unele mai fericite, altele de-a dreptul penibile. Să încercăm să decelăm minciuna de adevăr...

Din punct de vedere al caracteristicilor fizice, ţiganii sunt foarte deosebiţi. Unii au pielea melano, alţii o au smeadă, iar alţii chiar albă ca laptele. În aceeaşi ordine de idei, există ţigani cu ochii negri, dar şi căprui sau chiar albaştri. Aceste caracteristici ne arată că originea lor nu poate fi indiană, pentru că acolo n-au existat niciodată populaţii cu piele albă sau ochi albaştri. Dacă în India nu au fost, populaţii tribale purtătoare ale aceloraşi caracteristici le întâlnim în Africa de Nord, unde berberii sunt şi ei deosebiţi prin aceleaşi caracteristici faciale. Şi în zilele noastre putem întâlni berberi cu piele de tip european şi cu ochi albaştri ca un cer senin, dar şi triburi melano sau de tip semitic/hamitic. Pe de altă parte, toate popoarele Indiei au profiluri distincte de la o etnie la alta, bine marcate, tipice zonei, în special nasul acvilin, dar complet diferite de cele ale ţiganilor.

Momentul venirii lor în Europa este marcat de către aşa-zisa istorie „oficială” a ţiganilor în jurul anului 1380. Dacă veneau din India, grosul populaţiilor de ţigani ar fi trecut prin Ţările Române, numărul celor rămaşi devenind astfel notabil, întâi de toate la noi şi abia apoi în restul Europei. Plecând de la aceste idei să vedem întâi când şi cum au ajuns ţiganii în Europa... Prezenţa lor este atestată documentar în jurul anului 1200, în edictele pe care regii Spaniei le-au dat pentru a împiedica sau limita jafurile la care se dedau ţiganii. Edictele făceau diferenţa dintre „ţigani” (gitanos) şi „egipteni” (egipcios), de la ei derivând în limbile europene „gypsy”, „gitan”, „zingaro” etc. Acest nume pe care spaniolii l-au dat anumitor triburi ajunse la ei indică, fie şi aproximativ, originea acestor populaţii: Egiptul. Cel mai probabil, ţiganii au venit în Spania prin Africa de Nord şi traversând strâmtoarea Gibraltar, însoţind triburile arabe Banu Hilal şi Banu Soliman, a căror invazie în Maghreb s-a încheiat în jurul anului 1050. Aceste triburi au fost trimise în Africa de Nord de către califul de la Cairo pentru a pune capăt jafurilor la drumul mare la care ele se dedau în Egipt, autorităţile fiind incapabile să le facă faţă. Spania anterior ocupată de mauri (puţin după anul 700) le-a oferit găzduire atât arabilor, cât şi triburilor de ţigani. Până la sfârșitul Reconquistei, ţiganii au făcut obiectul mai multor edicte regale, unele care doar făceau ordine (sau încercau), destinate explicit lor, altele mai generale, referitoare la creştinarea tuturor „necredincioşilor” din cuprinsul regatului (celebrul edict de la 1492), fie ei evrei, arabi sau ţigani. Edictul obliga alogenii să se creştineze sau să părăsească Spania în termen de 4 luni (31 martie – 31 iulie 1492). O parte au trecut la creştinism, alţii au plecat, care spre Alger şi Tunis (arabii şi evreii sefarzi), care spre Europa Centrală (evreii ashkenazi şi ţiganii, cei din urmă „exportând” numele provinciei spaniole Galicia până în Polonia unde au dat numele Galiţiei). Migraţia ţiganilor, cu practicile lor vrăjitoreşti, a fost „stimulată” şi de Inchiziţie, cea care ardea pe rug fără preparative speciale pe oricine se ocupa de farmece, vrăji sau alte descântece.

Cum până în sec. XVIII numărul sălaşelor de ţigani din Ţările Române era lipsit de importanţă (cca. 30.000 de suflete), devine clar că poarta de intrare a ţiganilor în Europa n-a fost prin Est, ci prin Vestul ei. În ceea ce priveşte numărul ţiganilor, cei mai mulţi sunt înregistraţi şi azi în Spania, apoi vin la rând ca număr, fosta Yugoslavie şi România. Conform teoriei migraţiei, general acceptată, regiunea prin care nişte triburi au pătruns în Europa este cea mai populată cu membrii aparţinând etniei respective. Astfel devine indubitabil că ţiganii nu din India vin, ci din Africa de Nord sau, dacă triburile hilaliene sunt unele şi aceleaşi cu triburile de ţigani, din peninsula Arabiei. De altfel, „flamenco”, dans ţigănesc, în Spania și-a găsit cea mai bună formă de exprimare, nu în Europa Centrală sau de Est.


În ultimii ani, se observă tendinţa ca ţiganii să fie numiţi „romi”, numele nefiind deloc nou şi nici apărut în sec. XX. Întâi, numele de „romi” a fost consacrat de către Comunitatea Europeană pentru a desemna nu ţiganii în totalitatea lor, ci acele „populaţii migratoare”, altfel spus – ţiganii de şatră, cei sedentarizaţi fiind în afara acestei denumiri generice. Acest nume ales de UE nu este de dată recentă, ci are o vechime apreciabilă. E menţionat rar şi în Evul Mediu asociat ţiganilor, dar originea sa vine din epoca destrămării Imperiului Roman şi a invaziilor arabe. Veniţi în teritoriile ce aparţinuseră romanilor, arabii i-au numit pe cei găsiţi acolo „romi” sau „rumi”, adică foşti aparţinători ai administraţiilor romane, termen extins până în zilele noastre şi însemnând „creştin” în limba arabă.

Total comment

Author

Dragos Gros

0   comentarii

Cancel Reply